Prostota i szybkość wykonania doskonałego deseru sprawia, że na moim stole gości bardzo często i to od wielu już lat. Moi bliscy je uwielbiają i zawsze z niecierpliwością oczekują na kolejny wypiek. Polecam gorąco, więc podwijaj rękawy i do dzieła!
1. Zacznij od przygotowania ciasta na biszkopt: Oddzielone białka od żółtek, ubij na sztywno. Następnie, nie przerywając mieszania na (niskich obrotach), dodaj żółtka, cukier, przesianą mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, olej oraz kakao. Konsystencja ciasta, powinna przypominać gęstą śmietanę o intensywnym, czekoladowym kolorze. Jeśli jest zbyt blade, dodaj kolejna łyżkę kakao.
2. Gotowe ciasto, przełóż do formy o wymiarach 23×23 cm., wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 20 minut. Gotowość ciasta, sprawdzaj drewnianym patyczkiem.
3. W tym czasie, przygotuj masę kremową: Do garnka z mlekiem, dodaj cukier i podgrzewaj na średnim ogniu, często mieszając do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści – nie gotuj!
4. Teraz czas na polewę: W małym garnku, rozpuść masło z czekoladą i dokładnie wymieszaj.
5. Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na pół i pomiędzy obie części nałóż masę kremową. Przykryj drugą częścią biszkoptu i polej polewą czekoladową. Gotowe!
Ciasto jest gotowe, gdy polewa zastygnie. Pokrój na porcje i wołaj bliskich na smakowity deser. Smacznego!