Modra sałatka – Genialna propozycja dla miłośników czerwonej kapusty, podanej w wyjątkowy sposób

Bardzo smaczna i niebanalna sałatka z czerwonej kapusty, która może być zarówno pożywną przekąską, jak i doskonałą lekką kolacją dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Ziemniaki – 600 g
  • Czerwona kapusta – 300 g
  • Cebula – 1 szt.
  • Ogórki konserwowe – 5 szt.
  • Groszek konserwowy – 200 g
  • Olej słonecznikowy- 200 ml
  • Jajka – 1 szt.
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Musztarda – 1 łyżka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z cytryny – 30 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ziemniaki jednakowej wielkości, dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie. Jajko ugotuj na twardo.

2. Czerwona kapustę drobno poszatkuj, dodaj 1 łyżeczkę soli i dobrze ugnieć dłonią. Cebulę obierz, pokrój w pół piórka, przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Parz ja przez kilka minut.

3. Ugotowane i ostudzone wcześniej ziemniaki obierz i pokrój w kosteczkę, a ogórki kiszone pokój w plasterki, groszek odsącz z zalewy.

 

4. W wygodnej misce, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki wraz z odsączoną z wody cebulą.

5. Teraz, przygotuj dressing: W blenderze na gładką masę, wymieszaj masło, jajko, musztardę, cukier, sól, sok wyciśnięty z połowy cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę.

 

6. Polej sałatkę przygotowanym dresingiem i delikatnie wymieszaj całość. Gotowe!

 

 

Apetyczna modra sałatka to lekkie, ale sycące danie lub genialna przekąska dla całej rodziny. Doskonale smakuje w towarzystwie pieczonej ryby. Smacznego!

error: Content is protected !!