Nadziewane pieczarki – Cały sekret ich doskonałości tkwi w kilku wyjątkowych składnikach. Ten smak nie da o sobie szybko zapomnieć

Uwielbiam pieczarki i dlatego serwuję je bardzo często w najróżniejszej postaci i na każdą okazję.

 

Próbowałam wielu świetnych przepisów i kilka z nich wykorzystuję już od wielu lat. Jednym z takich przepisów jest właśnie ten, na faszerowane pieczarki mięsem, mozzarellą i aromatycznymi ziołami. Bez względu na to, jakiego mięsa użyjesz, zawsze wychodzą pyszne i zachwycają smakiem bliskich i zaproszonych gości.

 

Pamiętaj jednak, że ser mozzarella jest dość słony, zatem zachowaj szczególną ostrożność z soleniem poszczególnych składników. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g dużych pieczarek,
  • 250 g dowolnego mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 1/2 szklanki startej mozzarelli,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • pieprz i sól do smaku,
  • posiekana natka pietruszki.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i odetnij nóżki. Odcięte nóżki pieczarek, drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem wraz z posiekaną cebulą.

2. Kiedy zawartość patelni wystygnie, wymieszaj je z mięsem mielonym, posiekana natka pietruszki, bułka tartą i przyprawami.

 

3. Całość, dopraw do smaku solą, pieprzem, dokładnie wymieszaj i wypełnij przygotowanym nadzieniem kapelusze pieczarek.

4. Pieczarki z nadzieniem, poukładaj na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.

 

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 20 minut. Po tym czasie, posyp pieczarki startą na tarce o drobnych oczkach mozzarellą i piecz kolejne 10 minut. Gotowe!

 

Pieczarki z mięsnym nadzieniem, podawaj na gorąco, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

error: Content is protected !!