Nadziewane placki ziemniaczane – Wyśmienity obiad lub ciepła kolacja na każdą okazję

Placki ziemniaczane, kartoflane, placki z surowych ziemniaków – niezależnie od nazwy danie jest powszechnie znane. Ale czy na pewno? Przyjaciółka podsunęła mi przepis na placki ziemniaczane z mięsnym nadzieniem. Kiedy usmażyłam je po raz pierwszy, nie mogłam opędzić się od komplementów. Dzieciaki zachwycone. Mąż zachwalał, że niebo w gębie. W rezultacie musiałam przyrządzać kolejną porcję ciasta i farszu.

 

Od tamtej pory chrupiące placki z soczystym mięsem w środku na stałe zagościły w moim domowym menu. Są nie tylko łatwe do przygotowania i smaczne, ale to danie na tyle uniwersalne, że można je przyrządzać o każdej porze roku i serwować niemal o każdej porze dnia. Natomiast przepis mojej przyjaciółki rozchodzi się w tempie błyskawicy.
PS. Polecam od razu rozważyć upichcenie dubeltowej liczby placków, bo u mnie przy czteroosobowej rodzinie za pierwszym razem zabrakło.

 

SKŁADNIKI
  • 250 g mięsa mielonego
  • 6 średnich ziemniaków
  • 4 jajka
  • ½ cebuli
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE
Najpierw do miski przekładamy mięso mielone. Wbijamy jedno jajko. Dosypujemy sól i pieprz do smaku. Mieszamy łyżką lub ręką. Do masy dodajemy drobno posiekaną cebulkę i znów mieszamy. Nadzienie powinno być lekko pikantne.

Następnie obieramy ziemniaki, opłukujemy je dokładnie i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Można zostawić startą masę na kilka minut w misce, aż oddzieli się woda. Odlewamy wodę i dokładnie wyciskamy z pozostałej wody startą masę.

 

Do startych ziemniaków dodajemy trzy jajka i szczyptę soli. Energicznie mieszamy całość.

 

Na patelnię z rozgrzanym olejem kładziemy niezbyt grube placki ziemniaczane. Warto je równomiernie rozłożyć łyżką.

 

Następnie na każdym placku umieszczamy cienką warstwę mięsa i przykrywamy ciastem ziemniaczanym. Pilnujemy, żeby wszystkie warstwy były cienkie, co ułatwi dokładnie przepieczenie się potrawy. Nasze nadzienie z mięsa mielonego musi być całkowicie okryte pierzynką z ciasta.

Placuszki smażymy na niezbyt mocnym ogniu – chcemy, żeby skórka była chrupiąca, a nie spalona. Po przekręceniu na drugą stronę można przykryć placuszki pokrywką, żeby je leciutko poddusić. Gorące placuszki można serwować jako danie obiadowe lub kolację na ciepło. Nasza potrawa nie straci też walorów smakowych, jeśli zostanie przygotowana w wersji light, tj. upieczona w piekarniku.

Teraz znasz przepis na najsmaczniejsze placki ziemniaczane. Smacznego!

 

Zapiekane mięso w ziemniaczanej pierzynce jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych podawanych z ziemniakami. Aromatyczne i chrupiące placki z mięsnym nadzieniem skuszą największego niejadka i zadowolą co bardziej wybredne podniebienia naszych biesiadników.

 

Pamiętaj, udostępnij ten przepis znajomym na Facebooku!

error: Content is protected !!