Najlepsza Rolada Bankietowa. Idealna na uroczystości rodzinne.
986
Wiele gospodyń domowych już myśli o tym, jak smacznie zadowolić gości, kiedy się zapowiadają. Należy jednak pamiętać, że składniki zawierają dużą liczbę suchych przypraw, które można zastąpić świeżymi ziołami!
Przygotowuje to danie już wiele lat i mogę śmiało powiedzieć, że dzięki pikantnej rumianej skórce kawałki mięsa wyglądają bardzo elegancko.
SKŁADNIKI
1 kg wołowiny
1 cebula
100 ml białego wytrawnego wina
400 ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
2 jajka
200 g twardego sera
3 łyżki bułki tartej
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonej pietruszki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki sól
PRZYGOTOWANIE
1. Pokrój cebulę w półpierścienie, a ząbki czosnku na drobno.
2. W małej misce wymieszaj czosnek, bułkę tartą, bazylię, oregano, natkę pietruszki i sól. Dodaj surowe jajka, tarty ser i ponownie wymieszaj.
3. Po ułożeniu mięsa na szerokiej desce przekrój mięso wzdłuż włókien (nie tnij mięsa do końca) tak aby powstał duży płat. Grubość mięsa nie powinna przekraczać 1 centymetra. Wołowinę posól i popierz.
4. Rozłóż przygotowany wcześniej farsz równomiernie na całej powierzchni. Nie zapomnij zostawić około 2 centymetrów wolnej krawędzi.
5. Delikatnie zawiń wołowinę w rolkę, starając się zachować nadzienie w środku.
6. Zwiąż rolkę mocno nitką kulinarną.
7. Umieść cebulę na patelni i połóż pieczeń na wierzchu (szew w dół). Polej mięso sokiem pomidorowym i winem. Owiń patelnię folią aluminiową i umieść w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Piecz roladę przez dwie godziny.
8. Aby skórka była chrupiąca, pod koniec pieczenia usuń folię i piecz jeszcze przez kolejne 20 minut.