Naleśniki z mięsnym nadzieniem – Delikatne, puszyste ciasto z genialnym wnętrzem nie ma sobie równych. Zawsze robię je tylko w ten sposób

Naleśniki w moim domu, to najczęściej serwowane danie, zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację a nawet przekąska.

 

Oprócz tych na słodko, które moje najmłodsze pociechy lubią najbardziej, największą popularnością cieszą się naleśniki z mięsem według tego sprawdzonego przepisu mojej babci.

 

Pyszny i zarazem sycący posiłek dla moich bliskich jest bardzo ważny, dlatego staram się podawać im jednocześnie to co lubią i to co co powinni jeść, aby mieć siłę i energię do zabawy i obowiązków. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:

  • 750 ml mleka
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 200 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 260 g pszennej mąki
  • 7 jajek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:  

1. Do głębokiej miski, wlej 600 ml mleka, dodaj 4 jajka, olej, cukier, sól i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszaj mikserem na gładkie i jednolite ciasto. Z gotowego ciasta, usmaż cienkie naleśniki.

2. Teraz czas na nadzienie: Mielone mięso, wymieszaj z posiekaną cebulką (możesz użyć blendera), dodaj przyprawy i 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj i ułóż cienką warstwę nadzienia na naleśniki. Potem, złóż nadziewane naleśniki w trójkąty.

 

3. W osobnej misce, roztrzep widelcem jajka z 50 ml mleka i solą. W przygotowanej panierce, obtocz naleśniki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty z każdej strony – na złoty kolor. Gotowe!

 

Przed podaniem, odsącz naleśniki z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj na gorąco z zestawem ulubionych surówek lub w towarzystwie ulubionych sosów. Smacznego!

error: Content is protected !!