Oprócz tych na słodko, które moje najmłodsze pociechy lubią najbardziej, największą popularnością cieszą się naleśniki z mięsem według tego sprawdzonego przepisu mojej babci.
Pyszny i zarazem sycący posiłek dla moich bliskich jest bardzo ważny, dlatego staram się podawać im jednocześnie to co lubią i to co co powinni jeść, aby mieć siłę i energię do zabawy i obowiązków. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1. Do głębokiej miski, wlej 600 ml mleka, dodaj 4 jajka, olej, cukier, sól i przesiana mąkę. Dokładnie wymieszaj mikserem na gładkie i jednolite ciasto. Z gotowego ciasta, usmaż cienkie naleśniki.
2. Teraz czas na nadzienie: Mielone mięso, wymieszaj z posiekaną cebulką (możesz użyć blendera), dodaj przyprawy i 100 ml mleka. Dokładnie wymieszaj i ułóż cienką warstwę nadzienia na naleśniki. Potem, złóż nadziewane naleśniki w trójkąty.
3. W osobnej misce, roztrzep widelcem jajka z 50 ml mleka i solą. W przygotowanej panierce, obtocz naleśniki i smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 4 minuty z każdej strony – na złoty kolor. Gotowe!