Naleśniki z ziołami – Delikatne i aromatyczne danie obiadowe lub lekkie śniadanie w zaledwie kilka minut

Moi bliscy uwielbiają naleśniki w każdej postaci, szczególnie ci najmłodsi. Oczywiście najchętniej jadły by naleśniki na słodko, jednak naleśnikami ziołowymi przekonałam ich do nieco innej wersji.

 

Są puszyste, delikatne, pięknie wyglądają, smakują wyśmienicie i przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Natomiast uśmiech Twoich bliskich podczas jedzenia będzie bezcenny. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 600 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka oleju słonecznikowego
  • 3 łyżki ulubionych ziół
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do 500 ml wody, dodaj jajka, sodę, sól i cukier. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.

 

2. W pozostałej wodzie, rozpuść kwasek cytrynowy i odstaw na kilka minut.

3. Do masy jajecznej, dodaj przesianą mąkę i mieszaj mikserem do czasu, aż masa będzie gładka i jednolita.

4. Na koniec, do ciasta dodaj mieszankę wody z kwaskiem, posiekane zioła i dobrze wymieszaj.

5. Na rozgrzanej patelni z olejem, smaż naleśniki na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!

 

error: Content is protected !!