„Niespodzianka” z kurczaka, przygotowana według tego sprawdzonego przepisu, pięknie wygląda na każdym uroczystym i świątecznym stole, a smakiem zachwyca każdego bez wyjątku. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Filety z kurczaka umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Potem, pokrój je w kosteczkę, wymieszaj z obraną i pokrojoną w piórka cebulą, zalej mlekiem i wstaw do lodówki na godzinę.
2. W tym czasie, przygotuj okrągłe miseczki z folii aluminiowej. Każdą wykonaj z kilku warstw folii – powinny mieć płaskie dno, wyższe brzegi i ok. 15 cm. średnicy.
*Zamiast miseczek z folii aluminiowej, możesz wykorzystać do dania naczynia żeliwne lub ceramiczne, jednak czas pieczenia w tym przypadku może być nieco dłuższy.
3. Przygotowane miseczki, wysmaruj olejem i poukładaj na blaszce. Dno każdej miseczki, wyłóż obranymi, umytymi i osuszonymi ziemniakami, pokrojonymi w cienkie plasterki.
4. Następnie, wypełnij równomiernie miseczki filetem z kurczaka wraz z cebulą i mlekiem.
5. Teraz w osobnej miseczce, ubij jajka ze śmietaną, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj i zalej kurczaka z ziemniakami w miseczkach. Na wierzchu, poukładaj plasterki cienko pokrojonego pomidora.
6. Na koniec, posyp startym na tarce o grubych oczkach serem.
7. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Gotowe!