Woda z ogórków małosolnych, ma właściwości odchudzające, poprawia trawienie i usuwa z jelit toksyczne złogi. Dlatego nie tylko ogórki, ale i sama woda warta jest regularnego spożywania. Poznaj najlepszy przepis na ogórki małosolne z przepisu mojej babci, który gości w moim domu już od wielu lat. Do dzieła!
1. Wodę doprowadź do wrzenia, następnie dodaj sól i dokładnie wymieszaj. Następnie przelej ją do dużego słoja lub glinianego garnka i odstaw do przestygnięcia.
2. Ogórki dobrze umyj wraz z liśćmi chrzanu oraz koprem, korzeń obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
3. Czosnek podziel na ząbki i obierz.
4. Do słoja lub glinianego garnka wkładaj naprzemiennie ogórki, chrzan i liście chrzanu, czosnek, koper, liście laurowe.
5. Naczynie, przykryj talerzykiem i odstaw na 2 – 3 dni. Kiedy nabiorą charakterystycznego smaku i wyglądu, są gotowe. Smacznego!