Omlet turecki – Smakuje wyjątkowo i wygląda zjawiskowo. Połączenie tych składników, to prawdziwa poezja smaku

Moi bliscy to prawdziwi smakosze omletów, więc na śniadanie serwuję go bardzo często. Próbowałam już wielu przepisów, jednak ten okazał się strzałem w dziesiątkę.

 

Doskonałe połączenie smaków oraz aromatyczne dodatki sprawiają, że omlet turecki nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również pięknie prezentuje się na stole. Jestem pewna, że zachwyci również Twoich bliskich. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 100 ml mleka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 6 ugotowanych na twardo jajek
  • 1 jajko
  • 1 pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 zielonej papryki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • ser twardy (mozzarella lub inny do smaku)
  • tymianek, oregano i mielona czerwona papryka do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na rozgrzanej patelni z oliwą, podsmaż drobno posiekany czosnek.

2. Potem, dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i paprykę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż do miękkości.

3. W misce, ubij trzepaczką jajko, dodaj mleko, mąkę, zioła, szczyptę soli, pieprz i wymieszaj. Zalej mieszanką jajeczną, warzywa na patelni.

4. Teraz, poukładaj na całej powierzchni pokrojonego w plasterki pomidora i posyp tartym startym na tarce o grubych oczkach serem.

 

5. Następnie, na każdym plasterku pomidora, poukładaj połowę ugotowanego na twardo jajka.

6. Posyp jajka tymiankiem i mieloną czerwoną papryką i ponownie startym na tarce serem.

7. Przykryj patelnię pokrywką i smaż na małym ogniu do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Smacznego!

error: Content is protected !!