Omlet z Piekarnika bez mąki – Banalnie prosty w przygotowaniu, zawsze puszysty i delikatny w kilka minut

W moim domu, omlet gości na śniadanie niemal codziennie, tym bardziej że jego przygotowanie zajmuje kilka minut, a resztę roboty wykonuje – piekarnik.

Omlet według tego sprawdzonego przepisu, zawsze wychodzi doskonały, puszysty i delikatny. moi bliscy go wprost uwielbiają i zawsze proszą o dokładkę. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 6 jajek
  • 300 ml mleka
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • 15 g masła do posmarowania formy
PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, roztrzep jajka z mlekiem, solą i pieprzem.

2. Przelej masę do formy lub naczynia żaroodpornego z wysokimi brzegami.

3.  Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 35 minut.

Uwaga: W trakcie pieczenia, nigdy nie otwieraj drzwiczek i nie zaglądaj. W przeciwnym razie, omlet natychmiast opadnie i utraci puszystość. Jeśli przez szybkę zobaczysz, że wierzch się zarumienił, wyłącz piekarnik i zostaw go w nim jeszcze przez 10 minut. Gotowe!

Przed podaniem, podziel omlet na porcje i podawaj z plasterkiem masła i świeżymi ziołami na gorąco. Smacznego! 

error: Content is protected !!