W moim domu, zwracam szczególną uwagę na jakość słodyczy, które serwuję moim bliskim. Od dawna stosuję zasadę, że najlepsze są proste i domowe wypieki, zatem zamiast lecieć do sklepu po ciastka z podejrzanym składem – podwijam rękawy i piekę coś na szybko w domu. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Do miski, włóż twaróg, dodaj cukier waniliowy, 2 jajka, 70 g cukru i sól. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
2. Do masy, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i zagnieć gładkie ciasto. Z przygotowanego ciasta, uformuj kulkę i podziel ją na pół, potem je rozwałkuj.
3. Orzechy, drobno posiekaj, dodaj cukier, masło i całość dokładnie wymieszaj.
4. Na cieście, rozsmaruj nadzienie i złóż na trzy części. Teraz, pokrój je na paski – powinno ich wyjść 8 sz. – i delikatnie przekręć. Poukładaj je obok siebie na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wysmaruj roztrzepanym jajkiem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 20 minut. Gotowe!
Gdy całkowicie wystygną, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich do stołu. Smacznego!