Orzechowe zawijańce – Doskonałe ciasto z wyjątkowo smacznym wnętrzem. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku.

Kiedy tylko rzucam pytanie, jaki deser przygotować, natychmiast chórem otrzymuję odpowiedź zwrotną – orzechowe zawijańce!

 

W moim domu, zwracam szczególną uwagę na jakość słodyczy, które serwuję moim bliskim. Od dawna stosuję zasadę, że najlepsze są proste i domowe wypieki, zatem zamiast lecieć do sklepu po ciastka z podejrzanym składem – podwijam rękawy i piekę coś na szybko w domu. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 270 g twarogu
  • 3 jajka
  • 170 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • Łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
  • 290 g mąki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 100 g orzechów włoskich
  • 50 g masła
  • Łyżeczka cukru pudru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, włóż twaróg, dodaj cukier waniliowy, 2 jajka, 70 g cukru i sól. Zblenduj całość do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

2. Do masy, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, olej i zagnieć gładkie ciasto. Z przygotowanego ciasta, uformuj kulkę i podziel ją na pół, potem je rozwałkuj.

 

3. Orzechy, drobno posiekaj, dodaj cukier, masło i całość dokładnie wymieszaj.

4. Na cieście, rozsmaruj nadzienie i złóż na trzy części. Teraz, pokrój je na paski – powinno ich wyjść 8 sz. – i delikatnie przekręć. Poukładaj je obok siebie na blaszce przykrytej papierem do pieczenia i wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Gdy całkowicie wystygną, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich do stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!