Orzechowy torcik – Idealny deser podczas świątecznej wieczerzy

Na Święta Bożego Narodzenia warto przygotować wyjątkowy deser, który swoim wspaniałym smakiem zachwyci wszystkich podniebienia podczas rodzinnych rozmów. Poniżej znajdziesz przepis na bardzo pyszny torcik orzechowy, który zarówno swoim wyglądem jak i smakiem zachęci do szybkiego skosztowania. U nas w domu to coroczna tradycja , że pojawia się torcik orzechowy na świątecznym stole.

Przygotujesz go z łatwo dostępnych składników i w bardzo szybki sposób. Jest to idealny deser podczas świątecznych spotkań oraz rozmów rodzinnych. Wystarczy spróbować jeden kęs, a na pewno każdy się w nim zakocha. Koniecznie musisz go przygotować, a pochwałom w te święta nie będzie końca.

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE CIASTA:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki miodu
  • 1-1,5 szklanki cukru
  • 50 ml koniaku
  • 2,5-3 szklanki mąki
  • Łyżeczka octu
  • Łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 g orzeszków włoskich lub ziemnych

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIUE KREMU:
  • 300 g mleka skondensowanego gotowanego
  • 200 g masła
  • 100 g prażonych orzechów włoskich
  • Do dekoracji: gorzka czekolada oraz orzechy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Za pomocą miksera ubij jajka z dodatkiem cukru. Następnie wsyp cukier waniliowy, po czym wlej koniak oraz miód, całość bardzo dokładnie wymieszaj.

2. W miseczce wymieszaj sodę z octem, po czym wlej to do przygotowanej masy , cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki dokładnie połączą się ze sobą.

3.Do blendera wsyp orzechy po czym zmiel je na mniejsze kawałki, następnie połowę wsyp do przygotowanego ciasta, natomiast drugą część orzechów wsypiesz do kremu.

4. Przygotowane ciasto rozlej na dwie części, po czym każde z nich piecz w 180 stopniach do momentu, aż ciasto się pięknie zarumieni, koniecznie wykałaczką sprawdź czy już jest gotowe. W momencie sprawdzania jeśli ciasto się klei, to koniecznie piecz je jeszcze kilka minut.

5.Upieczione oraz wystygnięte ciasto przekrój na dwie części, (tak jak na zdjęciu poniżej).

6.Przyszed czas na przygotowanie kremu. Do wysokiego naczynia wlej mleko skondensowane, po czym dodaj do niego masło i za pomocą miksera mieszaj przez kilka minut, aż masa zgęstniej, następnie dodaj zblendowane orzechy, ponownie całość wymieszaj. Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce 5-10 minut.

7.Teraz możesz zacząć składać tost. Do nasączenia będzie potrzebna Ci mocna herbata z dodatkiem łyżeczki cukru. Chłodną gorzka herbatą nasącz ciasto. Następnie połóż krem i za pomocą szpatułki wyrównaj. Na warstwę kremu połóż ponownie ciasto i tak układaj warstwami do końca. Całość lekko przyciśnij, po czym reszta kremu posmaruj boki oraz górę tortu.

8.Jako dekoracji możesz użyć kawałków orzechów oraz startej gorzkiej czekolady. Gotowy tost koniecznie przechowuj w lodówce przez 2-3 godziny. Po tym czasie pyszny oraz bardzo delikatny deser jest gotowy!

Gotowy oraz pięknie wyglądający tort podawaj na świąteczny stół dla swojej rodziny oraz wszystkich zaproszonych gości. Jestem pewna , że i w Twoim domu przygotowanie tortu orzechowego będzie coroczną tradycją. Z każdym kęsem usłyszysz coraz więcej komplementów. Życzę smacznego oraz Wesołych Świat!

error: Content is protected !!