Pączki czosnkowe – Banalnie prosta i aromatyczna przystawka lub genialna i szybka przekąska na każdą okazję

Przygotowanie potraw z ciasta drożdżowego, sprawia wielu z nas mały kłopot i często zniechęca nas do korzystania z wielu atrakcyjnych przepisów.

 

 

Pączki czosnkowe z ciasta drożdżowego, według tego sprawdzonego przepisu to nie tylko świetne jedzenie, ale również możliwość wykorzystania zwyczajnych produktów, które zawsze masz pod ręką. Mogę zapewnić, że z przygotowaniem pączków czosnkowych poradzi sobie nawet najmniej doświadczona Pani domu, a efekt zachwyci każdego bez wyjątku. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 530 g
  • Drożdże świeże 20-25 g
  • Woda 320 ml
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Czosnek 4 ząbki
  • Olej słonecznikowy 530 ml
  • Sól 1 łyżeczka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj, sól, cukier i wymieszaj. Potem dodaj przesianą mąkę, wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

 

 

2. Doprowadź do wrzenia 500 ml oleju w garnku. Z ciasta uformuj małe kulki, do garnka z olejem wrzuć masło i smaż z każdej strony na złoty kolor. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.

 

 

3. W małej misce, wymieszaj 30 ml oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i szczyptą soli. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj pączki. Gotowe!

 

 

Pączki czosnkowe, świetnie smakują z czerwonym barszczem oraz z domowym sosem serowym. Jako samodzielna przekąska, również smakują wyśmienicie. Lepiej od razu zrób podwójną porcję, bo znikają z talerza błyskawicznie. Smacznego!

error: Content is protected !!