Pączki nadziewane – Puszyste, delikatne i mięciutkie pyszności na kefirze. Ten smak nie da o sobie łatwo zapomnieć

Tłusty czwartek, to długo oczekiwany dzień przez moich bliskich i w ten dzień nie może zabraknąć tłustych pyszności, takich jak pączki w najróżniejszej postaci czy chrustów.

 

Doskonały przepis na puszyste i delikatne pączki nadziewane malinami, które zawsze mam w zamrażarce właśnie na ten dzień, piekę już od wielu lat i zawsze smakują wyśmienicie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna: 500-600 g
  • Kefir: 500 ml
  • Maliny: 100 g (mogą być mrożone lub ulubiony dżem)
  • Jajko: 2 szt.
  • Cukier: 1 łyżka
  • Proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki
  • Sól: 1 szczypta
  • Cukier puder: 3 łyżki
  • Cukier waniliowy: 10 g
  • Olej słonecznikowy: 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj jajka z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Następnie, dodaj kefir, olej słonecznikowy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszaj i zagnieć delikatne ciasto.

2. Z gotowego ciasta, uformuj średnie kulki i rozpłaszcz je w dłoni. Na środku każdej umieść 1-2 maliny lub łyżkę dżemu i szczelnie zawiń w cieście.

3. W garnku z rozgrzanym, głębokim olejem, smaż pączki na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Przed podaniem puszystych pączków, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj bliskich. Smacznego!

error: Content is protected !!