Przepisów na pączki znam na prawdę bardzo wiele, jednak w Tłusty Czwartek obowiązkowo piekę puszyste i delikatne pączki z czekoladą. Moje najmłodsze pociechy nie wyobrażają sobie tego dnia bez nich, dlatego zawsze robię je z podwójnej porcji, bo znikają ze stołu błyskawicznie. Do dzieła!
1. W wysokim naczyniu, wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, dodaj 2 łyżeczki cukru, 4 łyżki przesianej mąki, dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 25-30 minut.
2. W dużej misce, wymieszaj cukier, sól, cukier waniliowy, jajko mikserem na gładką, jednolitą masę.
3. Nie przerywając mieszania, dodawaj stopniowo pozostałą mąkę i miękkie masło. Zagniataj miękkie, gładkie i lekko klejące się ciasto. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczka i odstaw w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. W tym czasie, ciasto zwiększy swoją objętość o 2,5 razy.
4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę w gorącej, słodkiej śmietance i odstaw na kilka minut. Następnie z pomocą miksera, ubij całość na gładką, jednolitą masę.
5. Gotowe ciasto, zagnieć jeszcze prze kilka minut. Potem rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Okrągłym naczyniem, wytnij koła o średnicy ok. 7-8 cm.
6. Wycięte pączki przykryj ściereczką na 20-30 minut.
7. Smaż pączki na rozgrzanej patelni z głębokim olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym.
8. Przez małą dziurkę w pączku, wypełnij płynną czekoladą i posyp cukrem pudrem. Gotowe!