Pączki z konfiturą – Najlepszy przepis jaki znam, korzystam z niego zawsze i już od wielu lat. Koniecznie musisz spróbować

Czy próbowaliście kiedy nie oblizać się ani razu podczas jedzenia pączka? Wiem z doświadczenia, że jest to wprost niemożliwe, a już na pewno z pączkami według tego przepisu.

 

Doskonałe, puszyste ciasto z genialnym owocowym wnętrzem zachwyci każdego od pierwszego kęsa i jeszcze długo nie pozwoli o sobie zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 0,5 kg mąki,
  • 5 dag drożdży,
  • 1 szklanka mleka,
  • 6 żółtek,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 15 dag masła,
  • smalec do smażenia,
  • kieliszek rumu albo wódki,
  • ulubiona konfitura.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, zagotuj na małym ogniu mleko, następnie dodaj 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszaj. Gdy mleko przestygnie, rozpuść w nim drożdże i łyżkę cukru. odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. W dużej misce, utrzyj żółtka z cukrem, dodaj pozostałą mąkę, rum i zaczyn drożdżowy. Dokładnie wymieszaj i w trakcie zagniatania, dodaj roztopione masło.

 

3. Zagnieć gładkie, jednolite ciasto – nie powinno kleić się do dłoni. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

4. Po tym czasie, uformuj z ciasta kulki, przykryj je ściereczka i ponownie odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

 

5. Smaż na rozgrzanej patelni ze smalcem (w głębokim tłuszczu) na złoty kolor z każdej strony. Nadmiar tłuszczu, odsącz na ręczniku papierowym.

6. Po usmażeniu, przez małą dziurkę wypełnij pączki ulubioną konfiturą i posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!