Pancakes – Genialne amerykańskie naleśniki bez mleka, według najlepszej i sprawdzonej receptury.

Naleśniki to bez wątpienia najlepsze danie moich najmłodszych pociech. Bez względu na to, jak zostaną podane, znikają ze stołu błyskawicznie.

 

Pancakes, to amerykańska forma naleśników i od wielu lat serwuję je swoim bliskim na niemal każde śniadanie. Na takie śniadanie, nigdy nie muszę ich wołać dwa razy. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Woda – 355 ml
  • Olej słonecznikowy – 120 ml
  • Jajka – 2 szt.
  • Mąka pszenna – 300 g
  • Cukier – 50 g
  • Proszek do pieczenia – 30 g
  • Ekstrakt waniliowy – 8 ml
  • Sól – szczypta
  • Masło – 1 łyżka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Wodę o temperaturze pokojowej, wlej do wysokiego naczynia. Następnie, dodaj olej, jajka i ekstrakt waniliowy. W osobnej misce, wymieszaj mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia.

2. Połącz ze sobą suche składniki z mokrymi i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Masa powinna być jednolita i gładka.

3. Smaż okrągłe naleśniki na rozgrzanej patelni z masłem przez 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe!

 

Pyszne naleśniki, możesz podać tradycyjnie polane syropem klonowym lub sosem czekoladowym. Jednak najlepiej smakują z kleksem kwaśnej śmietany. Wybór należy oczywiście do Ciebie…Smacznego!

error: Content is protected !!