Panierowane filety – Tak pysznej ryby jeszcze nie jadłaś. Doskonały przepis, który zostanie z Tobą na dłużej

Jeśli jesteś miłośnikiem dań z rybą w roli głównej – ten przepis z pewnością trafi na listę ulubionych. Genialna panierka sprawi, że ryba zawsze będzie miękka, soczysta i delikatna. Przygotowanie jej w ten sprawdzony sposób, zapewni również estetyczne i piękne podanie, ponieważ ryba nie rozpadnie się podczas smażenia. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 8 szt. filetów ulubionej ryby
  • 15 g mąki pszennej
  • 30 g bułki tartej
  • 50 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 cytryna
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Sól i pieprz do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na mniejsze kawałki, dopraw do smaku solą, pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

2. Odstaw na 30 minut, a następnie odsącz nadmiar wilgoci na ręczniku papierowym.

 

3. W misce, wymieszaj jajka z mlekiem, solą i pieprzem. Kawałki ryby obtocz najpierw w mące, potem w masie jajecznej, a na koniec w bułce tartej.

4. Tak przygotowana rybę, odstaw na 15 minut, potem wstaw do zamrażarki na 20 minut.

5. Po tym czasie, smaż na rozgrzanej patelni z olejem przez 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe!

 

Przed podaniem, odsącz nadmiar oleju ręcznikiem papierowym. Podawaj na ciepło z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego!

error: Content is protected !!