Panierowane pieczarki – Pyszna, chrupiąca przekąska, która smakiem zaskoczy każdego bez wyjątku. Koniecznie musisz spróbować

Bardzo szybka i łatwa przekąska, którą przygotujesz w zaledwie 10 minut. Gwarantuję, że kiedy spróbujesz chociaż raz, zostanie z Tobą na dłużej. Wystarczy odrobina wolnego czasu, kilka łatwo dostępnych składników i zaskoczone miny Twoich bliskich gwarantowane. Genialny smak panierowanych pieczarek sprawi, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają z talerza błyskawicznie. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g pieczarek
  • 10 g płynnego miodu
  • 20 g musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 jajko
  • 30 ml mleka
  • sól dla smaku
  • mielony czarny pieprz opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyj, oczyść i gotuj w całości w garnku z wodą przez dwie minuty. Następnie przecedź je przez sito i opłucz zimną wodą.

 

2. Teraz przygotuj marynatę: W misce, wymieszaj miód z musztardą i sokiem z cytryny. Następnie, wymieszaj pieczarki z przygotowaną marynatą i odstaw na około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

 

3. W wygodnym garnku, podgrzej olej. W tym czasie, roztrzep w misce jajko z mlekiem i solą.

 

4. Przed smażeniem, pieczarki zanurzaj najpierw w jajku, a następnie w mące, znów w jajku i w bułce tartej. Aby pieczarki zyskały niezwykły aromat, możesz do bułki tartej dodać odrobinę kurkumy.

 

5. Pieczarki smaż przez kilka minut, od czasu do czasu odwracając je na drugą stronę – na złoty kolor. Potem odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Pieczarki w panierce, najlepiej smakują na gorąco i mogą być zarówno dodatkiem do dania głównego, jak i smaczną, aromatyczną przekąską. Smacznego!

error: Content is protected !!