Moim ostatnim odkryciem, jest papryka w pikantnej zalewie musztardowej, którą od pierwszego kęsa pokochali również moi bliscy. Doskonała jako samodzielna przekąska lub jako dodatek do dań mięsnych. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w paski.
2. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj ocet, sól, cukier, ziele angielskie i liście laurowe. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj kilka minut do czasu, aż sól i cukier się rozpuszczą.
3. Po tym czasie, do garnka wrzuć paprykę i gotuj przez 15 minut, od czasu do czasu mieszając.
4. Następnie, przecedź paprykę przez sitko i odstaw do wystygnięcia.
5. W tym czasie, przygotuj zalewę: W dużej misce, wymieszaj trzepaczką olej z łagodną musztardą. Dopraw do smaku pieprzem.
6. Do wysterylizowanych słoików (2 szt. o pojemności 0,5 l), włóż paprykę i zalej marynatą. Zamknij szczelnie pokrywki i odstaw w chłodne miejsce lub wstaw do lodówki. Gotowe!
Papryka w zalewie musztardowej świetnie smakuje jako dodatek do wszystkich dań mięsnych lub jako aromatyczna przekąska. Smacznego!