W sezonie jesienno – zimowym, kiedy niezwykle łatwo jest się przeziębić i nasza odporność słabnie, doskonałą i najszybszą pomocą doraźną, jest kromka świeżego pieczywa z aromatyczną, zdrową pastą czosnkową, którą można dodatkowo wzbogacić ulubionymi ziołami. To prawdziwa bomba witaminowa, więc do dzieła!
Pasta czosnkowa
1. Czosnek obierz i posiekaj lub zmiel blenderem. Teraz, dodaj sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.
2. Gotową pastę, przełóż do wysterylizowanych i osuszonych słoików o pojemności 300 ml. Na koniec, wlej na wierzch 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i szczelnie zakręć słoik. Gotowe!
3. Pastę, przechowuj w lodówce lub w zamrażarce.
Pasta czosnkowa z ziołami
1. Czosnek obierz i posiekaj lub zmiel blenderem. Teraz, dodaj sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.
2. Gotową pastę, przełóż do wysterylizowanych i osuszonych słoików o pojemności 300 ml. Na koniec, wlej na wierzch 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i szczelnie zakręć słoik. Smacznego!