Pasta czosnkowa – Idealna na zdrowe i smaczne kanapki dla całej rodziny. Delektuj się smakiem i zapomnij o przeziębieniach

O właściwościach zdrowotnych czosnku, nikomu nie muszę przypominać. Jako naturalny antybiotyk, warto zachować go na dłużej w postaci pasty na kanapki.

 

W sezonie jesienno – zimowym, kiedy niezwykle łatwo jest się przeziębić i nasza odporność słabnie, doskonałą i najszybszą pomocą doraźną, jest kromka świeżego pieczywa z aromatyczną, zdrową pastą czosnkową, którą można dodatkowo wzbogacić ulubionymi ziołami. To prawdziwa bomba witaminowa, więc do dzieła!

 

Pasta czosnkowa

SKŁADNIKI:
  • czosnek – 250 g
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • łyżeczka soli
  • łyżka soku z cytryny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek obierz i posiekaj lub zmiel blenderem. Teraz, dodaj sól, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek i dokładnie wymieszaj.

2. Gotową pastę, przełóż do wysterylizowanych i osuszonych słoików o pojemności 300 ml. Na koniec, wlej na wierzch 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i szczelnie zakręć słoik. Gotowe!

3. Pastę, przechowuj w lodówce lub w zamrażarce.

Pasta czosnkowa z ziołami

SKŁADNIKI:
  • czosnek – 250 g
  • łyżka octu jabłkowego
  • łyżeczka soli
  • oliwa z oliwek – 30 ml
  • koper – 2 gałązki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Czosnek obierz i posiekaj lub zmiel blenderem. Teraz, dodaj sól, sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz posiekany koperek i dokładnie wymieszaj.

2. Gotową pastę, przełóż do wysterylizowanych i osuszonych słoików o pojemności 300 ml. Na koniec, wlej na wierzch 1 łyżeczkę oliwy z oliwek i szczelnie zakręć słoik. Smacznego!

error: Content is protected !!