Mięciutkie i puszyste ciast, kryjące w sobie delikatne i aromatyczne wnętrze, nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym. Moi bliscy je uwielbiają, dlatego na moim stole goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Ten smak zostanie z Wami na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W głębokiej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą i suchymi drożdżami. Następnie dodaj wodę, wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.
2. Gotowe ciasto, przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę.
4. Potem, dodaj poszatkowaną drobno kapustę, dopraw do smaku solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką i suszoną miętą. Smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając do miękkości.
5. Ciasto po wyrośnięciu, ponownie zagnieć i uformuj z niego małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki, okrągły placek i ułóż porcję nadzienia.
6. Sklej ze sobą brzegi – podobnie jak pierogi, aby nadzienie nie wyleciało.
7. Smaż na rozgrzanej patelni z głębokim olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!