Paszteciki z kapustą – Genialna przekąska na każdą okazję. Delikatne ciasto, które kryje w sobie pyszne wnętrze

Paszteciki drożdżowe z kapustą, polecam wszystkim miłośnikom ekspresowych dań z kapustą w roli głównej.

 

Mięciutkie i puszyste ciast, kryjące w sobie delikatne i aromatyczne wnętrze, nikogo nie pozostawi wobec siebie obojętnym. Moi bliscy je uwielbiają, dlatego na moim stole goszczą przynajmniej raz w tygodniu. Ten smak zostanie z Wami na dłużej. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 450 g mąki
  • 1 szklanka wody
  • 7 g suchych drożdży
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 1 kg kapusty
  • 1 cebula
  • 0,5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonych liści mięty
  • 5 łyżek oleju roślinnego
  • pęczek koperku i natki pietruszki
  • sól, pieprz

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W głębokiej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą i suchymi drożdżami. Następnie dodaj wodę, wymieszaj i zagnieć gładkie, jednolite ciasto.

2. Gotowe ciasto, przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

 

3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Na rozgrzanej patelni z olejem, podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę.

4. Potem, dodaj poszatkowaną drobno kapustę, dopraw do smaku solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką i suszoną miętą. Smaż na dużym ogniu, ciągle mieszając do miękkości.

 

5. Ciasto po wyrośnięciu, ponownie zagnieć i uformuj z niego małe kulki. Każdą kulkę rozwałkuj na cienki, okrągły placek i ułóż porcję nadzienia.

6. Sklej ze sobą brzegi – podobnie jak pierogi, aby nadzienie nie wyleciało.

7. Smaż na rozgrzanej patelni z głębokim olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Pyszne paszteciki, możesz również przygotować z innym ulubionym nadzieniem. Świetnie smakują z nadzieniem grzybowym, serowym lub ziemniaczanym. Smacznego!

error: Content is protected !!