„Paul Robenson” – Pyszne ciasto, które zmieni zwykłe spotkanie przy kawie, w niezwykłe doznania

To niezwykłe ciasto, powstało na cześć amerykańskiego aktora i piosenkarza obdarzonego pięknym i niepowtarzalnym głosem.

 

Niezwykły wygląd tego ciasta, również nie jest przypadkowy. Czekoladowy biszkopt, symbolizuje jego kolor skóry, krem to jego śnieżnobiały uśmiech, a polewa – piękne, bujne loki.

Puszysty, delikatny biszkopt to prawdziwa uczta dla podniebienia, a w połączeniu z śmietanowo-orzechowym kremem, jest w stanie powalić na kolana każdego miłośnika słodkich kulinarnych cudów.

 

 

Pamiętaj tylko, że istotną rzeczą, niezbędną do przygotowania „Paula Robensona” jest użycie sprawdzonych, dobrej jakości produktów, bardzo gęstej śmietany i prawdziwego kakao. Tylko wtedy poczujesz niezwykłą moc i zaszczytne miejsce w sercach idoli, tego niezwykłego człowieka. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g mąki pszennej
  • 250 ml kefiru
  • 200 g cukru
  • 80 g masła
  • 600 g kwaśnej śmietany 18%
  • 80 g cukru pudru
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 10 g cukru waniliowego

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do wysokiego naczynia wsyp kakao oraz przesianą wcześniej mąkę pszenną z sodą. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek, dodaj roztopione masło, a na koniec kefir i dokładnie wymieszaj trzepaczką.

 

2. Teraz, delikatnie przełóż masę do suchych składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

3. Gotowe ciasto, przelej do tortownicy o średnicy 23-25 cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45-50 minut. Odstaw do wystygnięcia.

 

5. Wierzch ciasta (ok. 2 cm), odkrój równo ostrym nożem. Resztę ciasta przekrój na 3 równe części.

 

6. Teraz czas na krem: Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj zmielone wcześniej orzechy włoskie. Wymieszaj wszystko mikserem.

 

7. Przełóż wszystkie części ciasta przygotowanym kremem, a odcięty wcześniej wierzch, pokrój w drobną kosteczkę lub pokrusz i posyp na całej jego powierzchni. Gotowe!

 

Do dekoracji ciasta, możesz użyć dowolnych składników według uznania, np: cukru pudru, zmielonych orzechów, kandyzowanych wiśni lub suszonych śliwek. Smacznego!

error: Content is protected !!