„Paul Robenson” – Pyszne ciasto, które zmieni zwykłe spotkanie przy kawie, w niezwykłe doznania
To niezwykłe ciasto, powstało na cześć amerykańskiego aktora i piosenkarza obdarzonego pięknym i niepowtarzalnym głosem.
Niezwykły wygląd tego ciasta, również nie jest przypadkowy. Czekoladowy biszkopt, symbolizuje jego kolor skóry, krem to jego śnieżnobiały uśmiech, a polewa – piękne, bujne loki.
Puszysty, delikatny biszkopt to prawdziwa uczta dla podniebienia, a w połączeniu z śmietanowo-orzechowym kremem, jest w stanie powalić na kolana każdego miłośnika słodkich kulinarnych cudów.
Pamiętaj tylko, że istotną rzeczą, niezbędną do przygotowania „Paula Robensona” jest użycie sprawdzonych, dobrej jakości produktów, bardzo gęstej śmietany i prawdziwego kakao. Tylko wtedy poczujesz niezwykłą moc i zaszczytne miejsce w sercach idoli, tego niezwykłego człowieka. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
-
300 g mąki pszennej
-
250 ml kefiru
-
200 g cukru
-
80 g masła
-
600 g kwaśnej śmietany 18%
-
80 g cukru pudru
-
100 g orzechów włoskich
-
2 jajka
-
2 łyżki kakao
-
1 łyżeczka sody
-
10 g cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
1. Do wysokiego naczynia wsyp kakao oraz przesianą wcześniej mąkę pszenną z sodą. W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek, dodaj roztopione masło, a na koniec kefir i dokładnie wymieszaj trzepaczką.
2. Teraz, delikatnie przełóż masę do suchych składników i wymieszaj do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
3. Gotowe ciasto, przelej do tortownicy o średnicy 23-25 cm., wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 45-50 minut. Odstaw do wystygnięcia.
5. Wierzch ciasta (ok. 2 cm), odkrój równo ostrym nożem. Resztę ciasta przekrój na 3 równe części.
6. Teraz czas na krem: Ubij śmietanę z cukrem pudrem i dodaj zmielone wcześniej orzechy włoskie. Wymieszaj wszystko mikserem.
7. Przełóż wszystkie części ciasta przygotowanym kremem, a odcięty wcześniej wierzch, pokrój w drobną kosteczkę lub pokrusz i posyp na całej jego powierzchni. Gotowe!