Pieczarkowe sałatki – Lekkie, aromatyczna i smaczne sałatki dla miłośników zdrowego odżywiania, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów
Zdrowe odżywianie, polegające na spożywaniu posiłków z odpowiednio dobranych składników, potrafi zdziałać cuda.
Poznaj propozycje najlepszych i najsmaczniejszych sałatek z pieczarkami w roli głównej, które nie tylko przygotujesz szybko, ale również pozwolą Ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Do dzieła!
Sałatka z pieczarkami i kurczakiem
SKŁADNIKI:
-
150 g pieczarek
-
200 g kapusty pekińskiej
-
1 podudzie z kurczaka
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
5 szt. pomidorków cherry
-
1,5 łyżki mielonych orzechów włoskich
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka oliwy z oliwek
-
przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Podudzie z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, upiecz mięso do miękkości w piekarniku, rozgrzanym do 180°C. Potem wystudź i pokrój na małe kawałki.
2. Umyte i oczyszczone pieczarki, pokrój na plasterki i usmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.
3. Kapustę drobno poszatkuj, pomidorki przekrój na pół i wymieszaj z pokrojonym wcześniej kurczakiem.
4. Teraz przygotuj dressing: W miseczce, wymieszaj jogurt z musztardą i oliwą z oliwek.
5. Polej dressingiem sałatkę, wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami. Gotowe!
Sałatka z pieczarkami i ogórkiem
SKŁADNIKI:
-
200 g pieczarek
-
2 ogórki świeże
-
2 jajka
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
przyprawy i zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Pieczarki umyj, pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle lub oliwie z oliwek. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kostkę.
2. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj jogurt, dopraw do smaku przyprawami, ziołami i wymieszaj. Gotowe!
Sałatka z pieczarkami i serem
SKŁADNIKI:
-
300 g pieczarek
-
250 g szynki
-
120 g fasoli z puszki
-
100 g twardego (chudego) sera
-
80 g kukurydzy konserwowej
-
2 łyżki jogurtu naturalnego
-
2 ząbki czosnku
-
1 łyżeczka musztardy
-
przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Pokrojona w paski szynkę i pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Potem zdejmij z ognia, przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.
2. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Dopraw do smaku przyprawami, polej dressingiem z jogurtu i musztardy, a na koniec dokładnie wymieszaj. Smacznego!