Pieczarkowe sałatki – Lekkie, aromatyczna i smaczne sałatki dla miłośników zdrowego odżywiania, chcących zrzucić kilka zbędnych kilogramów

Zdrowe odżywianie, polegające na spożywaniu posiłków z odpowiednio dobranych składników, potrafi zdziałać cuda.

 

Poznaj propozycje najlepszych i najsmaczniejszych sałatek z pieczarkami w roli głównej, które nie tylko przygotujesz szybko, ale również pozwolą Ci zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Do dzieła!

 

Sałatka z pieczarkami i kurczakiem

 

SKŁADNIKI:
  • 150 g pieczarek
  • 200 g kapusty pekińskiej
  • 1 podudzie z kurczaka
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 5 szt. pomidorków cherry
  • 1,5 łyżki mielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Podudzie z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym, wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, upiecz mięso do miękkości w piekarniku, rozgrzanym do 180°C. Potem wystudź i pokrój na małe kawałki.

2. Umyte i oczyszczone pieczarki, pokrój na plasterki i usmaż na rozgrzanej patelni z oliwą.

 

3. Kapustę drobno poszatkuj, pomidorki przekrój na pół i wymieszaj z pokrojonym wcześniej kurczakiem.

4. Teraz przygotuj dressing: W miseczce, wymieszaj jogurt z musztardą i oliwą z oliwek.

 

5. Polej dressingiem sałatkę, wymieszaj i posyp posiekanymi orzechami. Gotowe!

 

Sałatka z pieczarkami i ogórkiem

 

SKŁADNIKI:
  • 200 g pieczarek
  • 2 ogórki świeże
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • przyprawy i zioła do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pieczarki umyj, pokrój na ćwiartki i usmaż na maśle lub oliwie z oliwek. Ugotowane na twardo jajka obierz i pokrój w kostkę.

2. Ogórki obierz i pokrój w plasterki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj jogurt, dopraw do smaku przyprawami, ziołami i wymieszaj. Gotowe!

 

Sałatka z pieczarkami i serem

 

SKŁADNIKI:
  • 300 g pieczarek
  • 250 g szynki
  • 120 g fasoli z puszki
  • 100 g twardego (chudego) sera
  • 80 g kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy
  • przyprawy do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Pokrojona w paski szynkę i pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Potem zdejmij z ognia, przełóż do miski i odstaw do wystygnięcia.

 

2. Następnie, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę oraz starty na tarce o grubych oczkach ser. Dopraw do smaku przyprawami, polej dressingiem z jogurtu i musztardy, a na koniec dokładnie wymieszaj. Smacznego!

error: Content is protected !!