Pieczeń z jajkiem w cieście – Jej doskonały smak sprawia, że kolejnych Świąt wprost nie można się doczekać

Uwielbiam zaskakiwać rodzinę i zaproszonych gości świątecznymi nowinkami. Zawsze są zachwyceni i pełni podziwu wykonanej przeze mnie pracy.

 

Przepis na pieczeń z jajkiem, dostałam jakiś czas temu od znajomej, która długo dzieliła się wrażeniami swoich gości na ten mięsny eksperyment. Muszę przyznać, że miała rację i zachwytom moich gości podczas poprzednich Świąt nie było końca. Już wiem na pewno, że i w tym roku z prawdziwą przyjemnością powtórzę swój sukces kulinarny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 7 jajek
  • 400 g mięsa wieprzowego
  • 200 g mielonego mięsa wołowego
  • 140 g szynki
  • 1 cebula
  • 1-2 g żelatyny
  • 250 ml bulionu mięsnego
  • 100 g masła
  • 450 g mąki pszennej
  • 4 łyżki mleka
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka szałwii
  • 0,5 łyżeczki sosu tabasco
  • 3 łyżeczki soli
  • Do smaku czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W mocno osolonej wodzie, ugotuj 6 jajek na twardo, a następnie je wystudź i obierz.

 

2. Szynkę i mięso wieprzowe, pokrój w drobna kostkę, potem wymieszaj z mięsem mielonym wołowym, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, posiekaną szałwię, sos Tabasco oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj składniki ręką. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i podgrzewaj do czasu, aż masło się rozpuści.

 

3. W misce, wymieszaj mąkę z solą, dodaj wodę z masłem, a następnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie nie równe części (2/3 i 1/3).

 

4. Mniejsze ciasto rozwałkuj na prostokąt, wielkości formy i zrób w nim trzy otwory o średnicy 0,7 cm. Większe ciasto rozwałkuj cienko. Formę, wysmaruj roztopionym masłem i oprósz mąką. Teraz wyłóż formę większym ciastem i odetnij wystające brzegi.

 

5. Równomiernie na dnie formy, wyłóż połowę mięsnego nadzienia, a na nim wzdłuż rząd jajek. Przykryj mniejszym ciastem i sklej ze sobą wszystkie brzegi ciasta. Wierzch ciasta, wysmaruj dokładnie roztrzepanym jajkiem.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 40 minut. Po tym czasie, zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez kolejną godzinę.

 

7. Gdy całkowicie wystygnie, wstaw do lodówki na 1,5 godziny. W tym czasie, żelatynę zalej zimną wodą i pozwól jej spęcznieć. W gorącym bulionie, rozpuść żelatynę, a następnie przelej ja do rękawa cukierniczego. Przez zrobione wcześniej otwory w cieście wstrzyknij bulion i wstaw do lodówki na 12 godzin. Gotowe!

 

Przed podaniem, pokrój pieczeń na porcje. Pięknie prezentuje się na Świątecznym stole, a bliscy i rodzina z pewnością poproszą Cię o przepis. Smacznego!

error: Content is protected !!