Pieczona marchewka – Z aromatycznymi ziołami jest zdrowa i bardzo delikatna. Idealny dodatek do dań mięsnych.

Marchewki pieczone z ziołami według tego przepisu, polecam wszystkim miłośnikom zdrowych przekąsek i zdrowego odżywiania. Delikatna i aromatyczna marchewka, pełna bezcennego karotenu i witamin, trafi prosto w serca wszystkich domowników, nawet tych najmłodszych.

 

 

Na przygotowanie tej pysznej marchewki, potrzebujesz zaledwie kilku minut, więc do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 600 g marchewki
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umytą i obraną marchewkę przekrój wzdłuż na 4 części.

2. Do miseczki wlej olej, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i mieloną czerwoną paprykę.

 

3. Przygotowaną mieszanką, polej marchewkę i wymieszaj. Zostaw w marynacie przez kilka minut.

4. Tak przygotowane marchewki, ułóż na blaszce przykrytej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową.

 

5. Piecz marchewki w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 45 minut. Pod koniec pieczenia (ok. 10 minut), zdejmij folię, żeby się zarumieniły.

 

Pieczona marchewka najbardziej smakuje na ciepło, podana jako dodatek do dań mięsnych i ziemniaków puree. Przed podaniem, koniecznie posyp ją pokrojonymi drobno, świeżymi ziołami. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!