Pieczone kawałki kurczaka na kiszonej kapuście- wszyscy są zachwyceni tak pysznym daniem.

Przepis na to wyjątkowe danie dostałam od mojej kochanej babci. Za każdym razem, gdy go przygotowuje przypomina mi się moje cudowne dzieciństwo. Przepis ten jest banalnie prosty oraz szybki w przygotowaniu, więc koniecznie musisz zrobić to pyszne danie.

 

Niektórzy zastanawiają się czy pieczony kurczak i kiszona kapusta to dobre połączenia. Moja odpowiedź brzmi, oczywiście że tak. Różnorodność smaków daje tej potrawie jeszcze lepszego efektu. Gotowe danie możesz podawać na obiad, rodzinną kolację lub podczas innych ważnych okoliczności.

Jestem pewna, że pyszny pieczony kurczak na kapuście kiszonej szybko zniknie z waszych talerzy. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Przyprawa do pieczonego kurczaka
  • Udka z kurczaka
  • Kminek
  • Pieprz
  • Sól
  • Smalec

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.Za pomocą sita odcedź przelaną wodą cała kiszoną kapustę.

 

2.Następnie smalcem wysmaruj całe naczynie żaroodporne, po czym posyp je kminkiem.

3. Do tak przygotowanego naczynia włóż kiszoną kapustę.

 

4.Kolejnym krokiem jest przyprawienie umytego mięsa, solą, pieprzem oraz gotową przyprawą do kurczaka, po czym połóż go na wyłożoną kapustę.

5.Jeśli chcesz możesz podlać wodą lub przygotowanym bulionem.

 

6.Piecz przez 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku do 200-220 stopni.

 

Po tym czasie aromatyczny pieczony kurczak jest gotowy. Tak przygotowane danie zachwyci nie jedno podniebienie.  Życzę smacznego!

error: Content is protected !!