Pieczony Kalafior – Genialna marynata sprawi, że będzie wprost rozpływał się w ustach.

Jedno, czego nie można powiedzieć o kalafiorze to fakt, że z pewnością nie jest kaloryczny.

 

To z pozoru bezsmakowe, białe warzywo, zawiera jednak dużą zawartość białka roślinnego, witamin i minerałów, dlatego bez wątpienia warto jest włączyć go do naszego codziennego menu.  Przygotowany według tego, sprawdzonego przepisu jest wyjątkowo smaczny, więc spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 1 kalafior
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka kminku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Średniej wielkości, zwartego kalafiora, dokładnie oczyść i umyj w ciepłej wodzie.

2. W misce, wymieszaj sok wyciśnięty z cytryny z jogurtem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami.

3. Przygotowaną mieszanką, wysmaruj kalafiora w całości  i przełóż go do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C,  przez 30–40 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!