Genialnie prosty w przygotowaniu, pyszny piernik miodowy z nadzieniem morelowym, całkowicie zawładnął sercami moich bliskich. Piekę go bardzo często na różne okazje, ale na świątecznym stole nie może ich nigdy zabraknąć. Spróbuj i przekonaj się sama!
PRZYGOTOWANIE:
1. W kąpieli wodnej, wymieszaj 100 g cukru z miodem, jajkami, masłem, sodą, cynamonem i gałką muszkatołową. Często mieszając poczekaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą ze sobą.
2. Następnie, zdejmij mieszankę z ognia i stopniowo, małymi porcjami dodawaj mąkę. Gdy zacznie gęstnieć, przełóż je na blat roboczy i zagnieć – ciasto nie powinno kleić się do dłoni. Gotowe ciasto, podziel na dwie części, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Po tym czasie, rozwałkuj ciasta na papierze do pieczenia posypanym mąką na grubość 3-5 mm. Pierwsze ciasto, przełóż wraz z papierem na blaszkę do pieczenia i wysmaruj dżemem morelowym – zachowując marginesy z brzegów ciasta.
4. Teraz, przykryj całość drugim ciastem i wyrównaj brzegi. Ponakłuwaj całą powierzchnię ciasta widelcem.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 stopni C, przez 15 minut. Odstaw do całkowitego wystygnięcia. Gotowe!
6. W tym czasie, rozpuść w wodzie pozostały cukier i przygotowanym lukrem, wysmaruj całego piernika z wierzchu. Gdy całkowicie zastygnie, pokrój w dowolny sposób, np: w kwadraty lub w romby. Smacznego!