Pierniki z lukrem – Według tej starej i sprawdzonej receptury są najlepsze. Koniecznie musisz spróbować

Uwielbiam pierniki, zresztą tak samo jak wszyscy moi domownicy i rodzina. Zawsze piekę podwójną porcję, ponieważ znikają błyskawicznie i nikt nie wyobraża sobie świąt bez nich.

 

 

Podczas ich pieczenia, wyjątkowy aromat unosi się w całym domu, a mięciutkie i świeże pierniki nikomu nie pozostają obojętne. Użyty w przepisie kefir, zamiast mleka sprawia, że będą cieszyć się powodzeniem przez na prawdę długi czas. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna – 4 szklanki
  • Kefir – 350 g
  • Miód – 1 łyżka
  • Przyprawa do pierników – 1 łyżka
  • Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1,5 szklanki
  • Jajka – 2 szt.
  • Olej roślinny – 3 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Ubij z miodem 1 całe jajko i żółtko oddzielone od białka. Następnie, dodaj szklankę cukru, olej, kefir i przyprawę do piernika. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki ze sobą.

2. Potem, stopniowo dodawaj mąkę, przesianą z sodą oczyszczoną. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

 

3. Wyrobione ciasto przełóż na blat roboczy i rozwałkuj na grubość 1 cm. Z pomocą foremek o dowolnych kształtach, wyciśnij pierniki i umieść je na blaszce, pokrytej wcześniej papierem do pieczenia.

 

4. Piecz pierniki przez 25 minut w piekarniku, rozgrzanym do 180-190°C.

 

5. W tym czasie, przygotuj lukier: Oddzielone wcześniej od żółtka białko, ubij z 0,5 szklanki cukru. Ubijaj do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści (lukier powinien nieco zgęstnieć).

 

6. Po upływie 25 minut, wyjmij pierniki z piekarnika, posmaruj z wierzchu wszystkie pierniki lukrem i piecz przez kolejne 10 minut. Gdy wystygną, pierniki z lukrem są gotowe!

 

Gotowe pierniki po wystygnięciu, możesz również udekorować według własnego uznania ale pamiętaj, że im piękniej wyglądają tym szybciej znikają ze stołu. Smacznego!

error: Content is protected !!