Pierogi czekoladowe – Wyjątkowa, słodka propozycja dla miłośników genialnych nowinek kulinarnych pyszności

Przepis na pierogi czekoladowe, mam już od wielu lat i za każdym razem moi bliscy są nimi tak samo zachwyceni. Doskonała słodka pyszność, która pięknie wygląda i jest może być zarówno smacznym deserem jak i daniem obiadowym na słodko. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 600 g
  • Twaróg 250 g
  • Cukier 1,5 łyżki
  • Cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • Jajko 2 szt.
  • Olej słonecznikowy 1 łyżka
  • Woda 150 ml
  • Mleko 100 ml
  • Kakao w proszku 2 łyżki stołowe
  • Sól szczypta

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Odmierz 2 łyżki mąki i odłóż, a pozostałą wsyp do miski, dodaj mleko, ciepłą wodę, 1 jajko, olej i sól. Dobrze wymieszaj i zagnieć ciasto. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 20 minut.

2. Gotowe ciasto, podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, a do drugiej pozostałą mąkę. Dobrze zagnieć, przykryj i odstaw na 20 minut.

3. Na posypanym mąką blacie roboczym, rozwałkuj ciasto ciemne i jasne na cienki placek. Ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką. Wysmaruj jasne ciasto wodą, ułóż na nim ciemne ciasto i wysmaruj je wodą. Całość zwiń w rulonik, przykryj folia i odstaw na 5 minut.

4. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Twaróg utrzyj z jajkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

5. Rulonik ciasta, pokrój na cienkie plasterki. Każdy rozwałkuj, nałóż porcję nadzienia i zamknij w cieście jak tradycyjne pierogi.

6. Gotuj we wrzącej wodzie przez 1 minutę od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe!

Czekoladowe pierogi są nie tylko smaczne, ale i przyciągną wzrok nawet najmłodszych pociech. Taka uczta z pewnością rozweseli nawet najbardziej ponury dzień. Smacznego!

error: Content is protected !!