Pierogi z Serem na Parze – W takiej postaci, jadłam je po raz pierwszy. Ten smak mnie zachwycił.

Pierogi z serem na parze według tego przepisu, wykonasz znacznie szybciej niż w tradycyjny sposób. Są za to o wiele lepsze, delikatniejsze i zdrowsze, co dodatkowo skusiło mnie do ich przygotowania. Znam wiele przepisów na doskonałe pierogi i chętnie eksperymentuję w kuchni. Jestem pewna, że Tobie również spodoba się nowy sposób na łatwiejsze i szybsze przygotowanie pierogów z serem. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki
  • 250 ml kefiru
  • 250 g twarogu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 5 g cukru waniliowego
  • 0,5 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka kaszy manny(opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Do miski, wsyp przesianą mąkę z sodą i kefir o temperaturze pokojowej.

2. Potem, dodaj sól i jedno żółtko. Dobrze wymieszaj i zagnieć elastyczne ciasto.

 

3. Teraz, przygotuj nadzienie: Rozgnieć widelcem twaróg i dodaj cukier, cukier waniliowy i drugie żółtko. Gdy nadzienie będzie za rzadkie, dodaj łyżkę kaszy manny i odstaw nadzienie na 10 minut, aby zgęstniało.

 

4. Do wysokiego garnka, wlej wodę do 1/3 wysokości garnka i doprowadź do wrzenia.

 

5. Wyłóż ciasto na posypany mąką blat roboczy, podziel na kilka części i zroluj wszystkie w wałeczki.

6. Każdy wałeczek, pokrój ukośnie na małe kawałki – tak jak na kopytka.

 

7. Teraz, każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni w krążek i na środek nałóż porcję farszu. Sklej dokładnie brzegi – tak jak w tradycyjnych pierogach.

8. Sitko, wysmarowane olejem, umieść nad parującą wodą i ułóż jedną warstwę pierogów. Przykryj sitko przykrywką.

 

9. Gotuj pierogi na parze, przez 5-7 minut. Gotowe!

 

Pierogi z serem na parze, podawaj na ciepło w towarzystwie kwaśnej śmietany. Smacznego!

 

 

 

error: Content is protected !!