Pierożki ze szpinakiem – Doskonałe ciasto z pysznym, delikatnym i aromatycznym wnętrzem

Przepis polecam w szczególności miłośnikom nowinek kulinarnych, lubiącym eksperymentować i ceniącym swój czas spędzony w kuchni na przygotowanie zdrowych i smacznych posiłków swoim bliskim. Jestem pewna, że ten smak zostanie z Wami na dłużej, a obok tych pierożków nikt nie przejdzie obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mąka pszenna 550 g
  • Kefir 200 ml
  • Jajka 2 szt.
  • Woda 100 ml
  • Sól 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy 3 łyżki
  • Szpinak 500 g
  • Cebula 2 szt.
  • masło 100 g
  • Pieprz czarny mielony do smaku

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kefir w temperaturze pokojowej, wymieszaj z ciepłą wodą.

2. Teraz, dodaj 1 jajko, olej, sól, przesianą mąkę i wymieszaj, a następnie zagnieć gładkie i jednolite ciasto. Gotowe ciasto, odstaw na 15 minut.

3. W tym czasie, zrób nadzienie: Na patelni, podsmaż drobno posiekaną cebulkę, potem dodaj posiekany szpinak (może być mrożony). Jajko ugotuj na twardo wystudź i pokrój w drobną kosteczkę. Wymieszaj jajko ze szpinakiem, dodaj roztopione masło, dopraw do smaku solą, ulubionymi przyprawami lub ziołami i wymieszaj dokładnie.

4. Ciasto, podziel na 18 części i uformuj z nich kulki.

 

5. Każdą rozwałkuj na cienkie placki i na środku ułóż porcję nadzienia. Sklej brzegi w kształt zbliżony do pieroga. Poukładaj bułeczki na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 20 minut. Gotowe!

 

Jeśli chcesz, aby bułeczki ze szpinakiem były pięknie zarumienione, wysmaruj ciasto przed pieczeniem roztrzepanym żółtkiem i posyp sezamem. Smacznego!

error: Content is protected !!