Pierś kurczaka z folii – Jego smak, zachwycił mnie do granic możliwości. Teraz, zawsze piekę ją w ten sposób.

Proste i szybkie w przygotowaniu danie z kurczakiem w roli głównej, polecam wszystkim miłośnikom drobiu. Próbowałam wielu sposobów na idealnego fileta z kurczaka, jednak ten urzekł mnie smakiem od pierwszego kęsa.

 

 

Ogromną rolę w tym przepisie, odgrywa zwykła folia aluminiowa która sprawia, że mięso jest mięciutkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Teraz, piekę ją zawsze tylko w ten sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g fileta z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku
  • Przyprawa do drobiu i mielona papryka do smaku
  • 5 g startej skórki z pomarańczy (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyte i oczyszczone filety z kurczaka, przypraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

 

2. Dodaj trochę oleju i natrzyj mięso.

 

3. Obrany czosnek, pokrój w cienkie plasterki i poukładaj na filetach.

4. Miskę z mięsem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.

 

5. Po tym czasie, wyjmij filety z lodówki, zawiń w folię aluminiową i przełóż do naczynia żaroodpornego.

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30–35 minut. Stopień gotowości, sprawdzaj drewnianym patyczkiem lub wykałaczką.

 

7. Jeśli lubisz złocistą skórkę, wyjmij naczynie z piekarnika i odkryj folię. Piecz kolejne 10 minut. Dla podbicia smaku fileta, możesz do sosu, powstałego podczas pieczenia, dodać odrobinę startej skórki pomarańczy.

 

Pozostaw mięso w wyłączonym piekarniku, jeszcze przez 10 minut i złocista, soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka jest gotowa!

 

Uwaga! Możesz również odlać sos, powstały po pieczeniu fileta do garnuszka, dodać sok z pomarańczy i śmietanę. Zagotuj i polej mięso. Zdecydowanie, podbije to smak kurczaka i wypełni dom niesamowitym zapachem. Smacznego!

error: Content is protected !!