Pikantne marynowane ogórki – Nie mogłam uwierzyć, że ten składnik zmieni ich klasyczny smak w coś tak wyjątkowego

Uwielbiam ogórki konserwowe, zarówno klasyczne jak i wszelkie ich modyfikacje. Próbowałam już wielu przepisów, jednak te marynowane w keczupie chilli, podbiły serca wszystkich dorosłych członków mojej rodziny i przyjaciół.

 

Ten smak z pewnością Cię zaskoczy i od dziś już zawsze będziesz je robić w ten sprawdzony sposób. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Ogórki gruntowe – 3,5 kg
  • Pikantny keczup (chilli) – 8 łyżek
  • Woda – 1,5 l
  • Cukier – 100 g
  • Sól – 2 łyżki
  • Ocet – 100 ml
  • Pieprz czarny ziarnisty – 40 szt.
  • Czosnek – 2 główki
  • Liść laurowy – 16 szt.
  • koper do smaku
PRZYGOTOWANIE:

1. Ogórki dokładnie umyj, odetnij końcówki i mocz w misce z zimną wodą przez kilka godzin. W tym czasie, umyj i wysterylizuj słoiki wraz z przykrywkami.

2. Do słoików, wrzuć 5 ziarenek pieprzu, 4 ząbki czosnku, 2 liście laurowe i parasol kopru. Następnie, powkładaj ciasno ogórki.

3. W garnku z 1,5 l wody, wymieszaj keczup chilli, sól i cukier. Doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez 10 minut.

4. Gotową zalewą, zalej ogórki w słoikach i przykryj pokrywkami. Przełóż do garnka z wodą i pasteryzuj przez 10 minut. Gotowe!

 

5. Słoiki odwróć do góry dnem, przykryj ręcznikiem i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Smacznego!

error: Content is protected !!