Pizzerinki – Ekspresowa i pyszna przekąska, obok której nikt nie przejdzie obojętnie. Doskonała przekąska lub ciepła kolacja dla bliskich

Genialna przekąska dla każdego i na każdą okazję, którą polecam miłośnikom nowinek kulinarnych i lubiącym eksperymentować w kuchni.

Banalnie proste w przygotowaniu ciasto, które przygotujesz w kilka minut oraz ulubione dodatki sprawiają, że ze stołu znikają błyskawicznie. Lepiej od razu przygotuj podwójną porcję. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 140 g jogurtu naturalnego
  • 20 g drożdży
  • 1 szczypta soli
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • olej do smażenia

 

DODATKI (według uznania):
  • czosnek
  • posiekany szczypiorek
  • ser, szynka, pieczarki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, wymieszaj przesianą mąkę z solą i proszkiem do pieczenia.

2. Następnie, dodaj olej, pokruszone drożdże, jogurt i letnie mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj.

3. Zagnieć gładkie, jednolite i miękkie ciasto (możesz dodać również posiekany szczypiorek). Gotowe ciasto, podziel na 8 części i każdą rozwałkuj na okrągły placek.

4. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco z ulubionymi dodatkami. Świetnie smakują z szynką i serem oraz z aromatycznym sosem czosnkowym lub pomidorowym. Smacznego!

error: Content is protected !!