Placek ze śliwkami – Piekę je zawsze z prawdziwą przyjemnością i zachwycam bliskich już od wielu lat

Gdy nieubłagalnie kończy się lato, w moim domu nie może zabraknąć placka ze śliwkami według przepisu mojej babci.

Prosty w przygotowaniu, bardzo aromatyczny i niezwykle smaczny deser, który zawsze piekę z prawdziwą przyjemnością i w ekspresowym tempie. Ma tylko jedną wadę…Ze stołu znika jeszcze szybciej… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 120 g masła
  • 140 g mleka
  • 1 kg śliwek
  • 100 g cukru
  • szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W gorącym mleku rozpuść drożdże, dodaj 2 łyżki cukru i wymieszaj.

 

2. W misce, wymieszaj przesiana mąkę z 50 g masła i szczyptą soli. Dodaj zaczyn drożdżowy, wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto nie przywierające do dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.

3. Formę do pieczenia wysmaruj olejem i rozprowadź równomiernie ciasto na całej powierzchni z wyższymi bokami.

4. Śliwki umyj, osusz i przekrój na pół, usuwając pestki. Poukładaj śliwki na całej powierzchni ciasta i odstaw na 20 minut. Z pozostałych składników, przygotuj kruszonkę i posyp ciasto z wierzchu na całej powierzchni.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 30 minut. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem i wołaj bliskich na deser. Smacznego!

error: Content is protected !!