Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki, według tego sprawdzonego przepisu, to idealna propozycja na drugie danie obiadowe, genialną i zdrową przekąskę oraz ciepłą, aromatyczną kolację dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Dynię obierz, usuń pestki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zmiel blenderem – będą bardziej aksamitne. W osobnej misce, ubij jajka z cukrem i mlekiem.
2. Ubite jajka, wymieszaj ze startą dynią, a następnie dodawaj stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszaj składniki mikserem do czasu, aż uzyskasz jednolitą konsystencję ciasta. Gotowe ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 10-15 minut w temperaturze pokojowej.
3. Smaż placki, na rozgrzanej patelni z olejem, nakładając jedną łyżkę ciasta na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!