Placuszki z cukinii to doskonały pomysł na lekkie danie obiadowe lub pożywną przekąskę. Spróbuj i przekonaj się sama!
Cukinię obierz, wydrąż pestki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Potem posól i odstaw na 20 minut, a następnie odciśnij cały sok.
Pietruszkę, koperek oraz cebulę drobno posiekaj i dodaj do startej cukinii. Następnie dodaj do masy roztrzepane jajka.
Potem, dodaj pokruszony biały ser, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dopraw do smaku solą, pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek lub olejem, smaż placuszki po obu stronach przez ok.3 minuty na złoty kolor.
Usmażone placuszki, układaj na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Jeśli do śmietany, dodasz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawisz do smaku, otrzymasz pyszny, domowy sos czosnkowy, z którym placuszki z cukinii smakują obłędnie!