Czy wiesz, po co warto wkładać cebulę do zamrażarki? Będziesz zaskoczona

Kulinarne wskazówki to właśnie to, co znacznie ułatwia proces gotowania i nadaje mu całkowicie innego charakteru! Wiele z nich jest jednak tak zaskakujących, że trudno uwierzyć, iż faktycznie można stosować je nawet u siebie w domu. Warto jednak dowiedzieć się, jak usprawnić swoje gotowanie i przynajmniej kilka z nich wykorzystać przy najbliższej okazji. Nie dość, że często pozwalają one na znaczne zaoszczędzenie czasu, to jeszcze niejednokrotnie chronią przed zmarnowaniem się produktów spożywczych.

 

Jakie triki na pewno warto sprawdzić?
1. Wiele osób ma problem z łzawiącymi oczami, podczas krojenia cebuli. Okazuje się jednak, że można temu zaradzić i wystarczy włożyć cebulę do zamrażalki na około 10 minut, aby uniknąć tego problemu! Bardzo innowacyjne, prawda?

 

2. Masz problem z kipiącą wodą, podczas gotowania ziemniaków, albo ryżu? Z całą pewnością przydarzyło się to każdemu przynajmniej raz w życiu! A przecież wystarczy położyć w poprzek garnka drewnianą łyżkę, która uniemożliwi kipienie wody. Taki prosty trik, a można zaoszczędzić sobie tyle sprzątania!

 

3. Ulubione warzywa straciły chrupkość? Także z tym można sobie skutecznie poradzić! Wystarczy zamoczyć marchewkę, czy rzodkiewki w lodowatej wodzie z połówką surowego ziemniaka. Wystarczy dosłownie chwila, aby warzywa na nowo były świeże i chrupiące.

 

4. Sól zbita w jedną masę to koszmar każdej gospodyni. Na całe szczęście i na to istnieje prosty sposób. Wystarczy wsypać odrobinę ryżu do solniczki i na pewno sól pozostanie w niezmienionej, sypkiej formie.

 

5. Ileż to czasem trzeba się namęczyć, aby idealnie obrać jajko ze skorupki. Okazuje się jednak, że wystarczy do gotującej się wody z jajkami dodać plasterek cytryny, albo odrobinę sody. Pozwoli to na obieranie skorupek szybko i przede wszystkim elegancko!

 

6. Zdrowa przekąska dla dzieci, które domagają się słodyczy? Nic prostszego! Gęsty jogurt wystarczy umieścić w szprycy cukierniczej i wycisnąć go na pergamin. Włożyć do zamrażalki na godzinę, a po wyjęciu na dzieci czekać będzie mrożony jogurt! Mniam.

 

7. Ser należy owijać papierem do pieczenia, aby zachował swoją świeżość i dobry smak.

 

8. Twarde sery często mają tendencje do obsychania, przez co tracą swój smak. Aby temu zapobiec, wystarczy nieprzykrytą warstwę posmarować masłem.

 

9. Chyba nikt nie lubi twardych szypułek pozostających w truskawkach. Okazuje się jednak, że wystarczy słomka, za pomocą której z łatwością można je wydrylować!

 

10. Nie masz w lodówce jajka, a planujesz upiec ciasto? Nic się nie stało. Spokojnie możesz zastąpić ją połówką dojrzałego banana. Efekt będzie taki sam!

 

11. Zupa wyszła zbyt słona? Nic się nie stało! Dodaj szybko kawałki surowych ziemniaków, które mają tendencje do wchłaniania soli. Później oczywiście wyjmij je z zupy!

 

Koniecznie daj znać swoim przyjaciołom o tych unikatowych trikach, aby ułatwić także ich gotowanie!

error: Content is protected !!