Polędwiczka wieprzowa w cieście – Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko w chrupiącym cieście, zachwyci każdego bez wyjątku

Jeśli brakuje Ci pomysłu na smaczne i wyjątkowe danie dla całej rodzinny – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Pyszne, soczyste i aromatyczne mięsko w chrupiącym cieście pięknie wygląda i będzie prawdziwą ozdobą każdego uroczystego i Świątecznego stołu. Ten smak zachwyci każdego bez wyjątku i nikt nie przejdzie obok niej obojętnie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Polędwiczki wieprzowe – 800 g
  • Czosnek – 5 ząbków
  • Pomidor – 1 szt.
  • Cebula – 1 szt.
  • Sól do smaku
  • Pieprz czarny mielony do smaku
  • Kminek do smaku
  • Oliwa z oliwek do smaku
  • Ciasto francuskie bez drożdży – 500 g
  • Sezam do smaku
  • Jajko – 1 szt.

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Polędwiczkę umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym.

 

2. W misce, wymieszaj olej z solą, pieprzem, kminkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przygotowaną mieszanką, natrzyj polędwiczkę dokładnie na całej powierzchni. Przykryj miskę folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny.

 

3. Obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem. Potem, dodaj pokrojonego w kostkę pomidora, dopraw do smaku solą, cukrem i wymieszaj. Doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut i zdejmij z ognia.

 

4. Zamarynowane mięso, podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

5. Formę, wysmaruj masłem, oprósz mąką i wyłóż ciastem. Na dnie rozsmaruj połowę mieszanki pomidorowej, następnie włóż polędwiczkę i wysmaruj ją resztą mieszanki pomidorowej. Zawiń mięso w cieście, posmaruj na całej powierzchni roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem.

 

6. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 190°C, przez 50 minut. Smacznego!

error: Content is protected !!