Genialny i najlepszy przepis na domowe gofry. Nie znajdziesz szybszego przepisu
574
Gofry są jednym z najlepszych deserów jakie wymyślił człowiek. Nie oprze im się żadne dziecko. Także wśród dorosłych, z całą pewnością, długo musiałbym szukać takiego, który nie ma swojego ulubionego sposobu na ich zjedzenie. Z owocami, bitą śmietaną, polewą toffi, czekoladową czy truskawkową, z dżemem, kremem czekoladowym, frużeliną wiśniową… Mnóstwo wariantów – zawsze ta sama radość po ich spożyciu!
Gofry znakomicie sprawdzą się podczas przyjęcia rodzinnego czy popołudnia spędzanego z przyjaciółmi. Doskonale spisują się także jako samodzielny deser, zarówno w upalne dni jak i podczas jesiennej słoty.
Do wykonania domowych gofrów potrzebujesz:
250 g mąki,
100 g stopionego masła,
100 g cukru,
0,5 szkl. ciepłego mleka
2 jaja,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób wykonania:
Jajka połącz z cukrem i ubij mikserem. Cały czas ubijając powoli dolewaj stopione masło oraz ciepłe mleko. Na końcu dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.
Tak przygotowane ciasto piecz w gofrownicy. Jeżeli wolisz użyć piekarnika, pamiętaj o specjalnej silikonowej formie.
Jeśli chcesz, aby gofry były słodsze, dodaj do ciasta większą ilość cukru. Możesz także posypać je po upieczeniu cukrem pudrem.