Odnalazłam przepis na pyszną surówkę, którą robiła moja babcia.

Tę pyszną surówkę robiła mi moja babcia. Pamiętam ją do dziś, zawsze miała niepowtarzalny smak. Jedliśmy ją, do każdego niedzielnego obiadu. 

 

  Zawsze marzyłam o tym, by powtórzyć surówkę mojej babci. Nigdy mi to nie wychodziło, do dnia, kiedy znalazłam przepis u babci w notatkach. Chcę się z wami nim podzielić, ponieważ świetnie komponuję się z różnymi przekąskami oraz idealnie nadaję się do wszystkich uroczystości. Robi się ją szybko i przyjemnie. Mam nadzieję, że pokochacie tak jak ja, smak tej surówki.

 

 Składniki:
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 1 kg papryki
  • 1 kg pomidorów
  • 1 kg ogórków
  • 5 łyżeczek soli
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu
  • czosnek opcjonalnie

Wykonanie:

 

 Pokrój wszystko w jednolite paski, dodaj oliwę oraz ocet, posyp cukrem i solą, wymieszaj wszystko i odstaw na 1 godzinę. Przełóż surówkę do garnka i gotuj przez 10 minut. Przełóż równomiernie do sterylnych słoików. Zakręć pokrywki i odstaw w ciemne miejsce. Surówka może stać nawet do kilku miesięcy.

 

Surówka pozostanie chrupiąca i soczysta. Surówkę można podawać do obiadu, lecz dobrze smakuje nawet samodzielnie. Smacznego!

error: Content is protected !!