Pulpety wołowe z warzywami – Ten piękny aromat i doskonały smak, nikogo nie zostawi wobec siebie obojętnym

Doskonałe danie obiadowe dla miłośników oryginalnych, smacznych dań mięsnych i lubiących eksperymentować w kuchni.

 

Banalnie proste w przygotowaniu danie, przygotujesz szybko i smakiem zachwycisz swoich bliskich i znajomych od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • Mięso mielone wołowe – 400 g
  • Woda – 100 ml
  • Cebula
  • Marchew
  • Ziemniaki – 2 szt.
  • Jajko
  • Papryki – 3 szt.
  • Koncentrat pomidorowy – 200 g
  • Bułka tarta – 75 g
  • Mielona czerwona papryka- 1 łyżeczka
  • Kminek- 0,5 łyżeczki
  • Sól- 2 łyżeczki
  • Mielony czarny pieprz – 1 łyżeczka
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • Olej słonecznikowy – 100 ml

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, wymieszaj olej słonecznikowy, wodę, sól oraz koncentrat pomidorowy. Do mięsa mielonego, dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i dokładnie wszystko wymieszaj.

2. Umyte i obrane ziemniaki, pokrój w talarki, paprykę w średniej wielkości paski.

3. Przygotowane warzywa, przełóż do naczynia żaroodpornego. Z przygotowanego wcześniej mięsa, uformuj małe pulpeciki i poukładaj je na warzywach w naczyniu. Całość, zalej sosem pomidorowym. Naczynie, przykryj folią aluminiową.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie, zdejmij folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Gotowe!

 

 

Pulpety, przygotowane w ten sposób, najlepiej smakują jako samodzielne danie lub w towarzystwie ryżu i puree ziemniaczanego. Smacznego!

error: Content is protected !!