Banalnie proste w przygotowaniu danie, przygotujesz szybko i smakiem zachwycisz swoich bliskich i znajomych od pierwszego kęsa. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W misce, wymieszaj olej słonecznikowy, wodę, sól oraz koncentrat pomidorowy. Do mięsa mielonego, dodaj drobno posiekaną cebulę, jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, sól i dokładnie wszystko wymieszaj.
2. Umyte i obrane ziemniaki, pokrój w talarki, paprykę w średniej wielkości paski.
3. Przygotowane warzywa, przełóż do naczynia żaroodpornego. Z przygotowanego wcześniej mięsa, uformuj małe pulpeciki i poukładaj je na warzywach w naczyniu. Całość, zalej sosem pomidorowym. Naczynie, przykryj folią aluminiową.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Po tym czasie, zdejmij folię i piecz jeszcze przez kolejne 10 minut. Gotowe!
Pulpety, przygotowane w ten sposób, najlepiej smakują jako samodzielne danie lub w towarzystwie ryżu i puree ziemniaczanego. Smacznego!