Puszysta chmurka- każdy łasuch będzie pod wrażeniem tak pysznego deseru.

Przygotowany deser jest bardzo delikatny oraz niesamowicie pyszny. Idealnie pasuje na każdą okazję oraz w każdej chwili możesz go zjeść nie bojąc się o swoją wagę.

 

Niektórzy mylą puszystą chmurkę z gotowym kremem bawarskim. Jednak różnica jest taka, że deser z przepisu poniżej jest bardzo lekki, ma mało kalorii , a jego przygotowanie jest banalnie proste oraz szybkie. Koniecznie musisz go spróbować!

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki wody
  • 1,5 szklanki mleka
  • Łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300 ml jogurtu lub śmietany niskokalorycznej
  • Cukier
  • Łyżka żelatyny

 

WYKONANIE:

1.Wbij żółtka do garnka, po czym dodaj cukier, dokładnie całość wymiesza i podgrzewaj na małym ogniu. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając i pozostaw na gazie jeszcze przez 10 minut. Pamiętaj , aby mieszanka się nie gotowała.

 

2. W między czasie do miski wlej śmietanę bądź jogurt, po czym ubijaj mikserem przez kilka minut.

 

3.Do gorącej wody wsyp żelatynę, następnie bardzo dokładnie całość wymieszaj, po czym gdy lekko ostygnie wlej do garnka z wcześniej przygotowaną mieszanką. Połącz ze sobą wszystkie składnik, następnie odstaw na bok, aby całkowicie ostygło.

 

4.Do wystygniętej masy dodaj ubitą śmietanę, po czym mikserem dokładnie połącz ze sobą, następnie przełóż do pucharków lub mniejszych miseczek. Przechowuj w lodówce najlepiej przez całą noc. Tak przygotowywany deser jest gotowy!

 

Jako dekoracji użyj musu owocowego lub świeżych ulubionych owoców! Życzę smacznego!

error: Content is protected !!