Puszyste chrusty – Ten składnik sprawia, że smakują wyjątkowo. Nikt nie jest w stanie im się oprzeć

Jeśli Tłusty Czwartek – to nie może zabraknąć w moim domu również puszystych chrustów. Moje najmłodsze pociechy już kilka dni wcześniej przypominają mi o tym co dziennie.

 

Dodatek jednego składnika sprawia, że obok nich nikt nie przejdzie obojętnie i nikt nie jest w stanie im się oprzeć. Dlatego od razu przygotuj podwójną porcję, bo znikają błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 250 g mąki pszennej
  • 50 ml mleka
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 4 żółtka jajek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 1 łyżka brandy
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wysokim naczyniu, rozpuść drożdże w ciepłym mleku z odrobiną cukru. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Po tym czasie, dodaj mąkę, pozostały cukier, sól, żółtka, brandy i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, a w trakcie zagniatania, dodaj stopione masło. Gotowe ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.

 

3. Teraz, rozwałkuj ciasto na grubość 0,5 mm i wytnij równe prostokąty. W każdym, zrób nacięcie i przełóż przez nią połowę ciasta (jak na zdjęciu).

4. Smaż w głębokim oleju na rozgrzanej patelni na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Puszyste chrusty, odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i obficie posyp cukrem pudrem. Smacznego!

error: Content is protected !!