W misce wymieszaj 2 żółtka z 25 g mleka. Dodaj 10 g cukru i 1 g ekstraktu waniliowego. Dobrze wymieszaj. Dodaj 40 g mąki i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Oddziel białka od żółtek, uważając, aby żółtko nie dostało się do białek. Ubij białka na dużą pianę.
Dodawaj cukier (30 g) w trzech partiach po 10 g, ciągle ubijając, aż beza będzie sztywna i błyszcząca. Delikatnie wymieszaj 1/3 bezy z masą z żółtek. Następnie dodaj pozostałą bezę i delikatnie wymieszaj całość, aby nie stracić puszystości. Rozgrzej patelnię i rozprowadź cienką warstwę oleju jadalnego.
Włóż ciasto do szprycy lub użyj łyżki, aby nakładać ciasto na patelnię. Wylej ciasto na patelnię, aby uzyskać grubsze racuszki. Po 2 minutach gotowania dodaj więcej ciasta na naleśniki. Wlej 1 łyżkę wody do pustej przestrzeni patelni, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 2 minuty.
Delikatnie odwróć racuszki na drugą stronę. Dodaj 1 łyżkę wody na patelnię, przykryj i gotuj przez 5 minut. Podawaj racuszki na ciepło. Pamiętaj, że w miarę ochładzania ciasto obniży swoją wysokość, więc najlepiej smakuje na świeżo.