Pysza karkówka z dodatkiem pieczarek oraz cebuli- Koniecznie podawaj ją swojej rodzinie. Jej wspaniały smak zachwyca każdego

Przygotowana karkówka jest bardzo soczysta oraz rozpływa się w ustach z każdym kolejnym kęsem. Idealnie pasuje na każdą okazję, a najbardziej posmakuje Twojej rodzinie podczas niedzielnego rodzinnego obiadu.

To wyśmienicie pyszne danie przygotujesz w piekarniku. Koniecznie przygotuj tą potrawę dla swojej rodziny, a na pewno jej bardzo posmakuje. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • ½ kg pieczarek
  • Słodka mielona papryka
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej

 

POTRZEBNE SKŁĄDNIKI NA SOS:
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki maggi albo sosu sojowego
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 8 łyżek wody

 

WYKONANIE:

1.Na plasterki pokrój umytą oraz osuszoną karkówkę. Następnie przypraw ją z każdej strony solą, pieprzem, oraz słodką papryką. Przełóż do miski ,po czym przykryj folią spożywczą i pozostaw na około 2 godziny.

 

2.Po upływie tego czasu wyjmij plastry mięsa i obtocz każdy w mące , następnie podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem z każdej strony na złoty kolor.

 

3.Podsmażone plastry karkówki przełóż do naczynia żaroodpornego.

 

4.Na wyłożonym mięsie poukładaj pokrojoną cebulę oraz plasterki pieczarek.

5. Pora na zrobienie sosu. Do miski przełóż wszystkie składniki , po czym bardzo dokładnie je wymieszaj i polej nim wyłożone mięso w naczyniu.

 

6.Piecz przez 1,5 godziny w temperaturze 200 stopni, koniecznie naczynie przykryj pokrywką.

 

Gotową karkówkę podawaj w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz surówki ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!