1. Na różyczki rozdziel całego kalafiora. Następnie na mniejsze kawałki pokrój seler, a obraną marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
2. Pokrojone wszystkie warzywa przenieś do garnka, następnie wlej do niego wodę oraz dodaj kostkę bulionową. Całość doprowadź do wrzenia , po czym gotuj około 12-15 minut, albo do czasu aż miękkie będą wszystkie warzywa.
3. Do małego garnuszka włóż masło, po czym na małym ogniu go podgrzewaj. Następnie dodaj do niego sól oraz pieprz, po czym wsyp mąkę.
4. Dokładnie wymieszaj, następnie stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając. Gotuj na małym ogniu przez około 2 minuty, wtedy powinno zacząć gęstnieć.
5. Następnie dodaj starty ser cheddar i cały czas mieszaj.
6. Gotową mieszankę koniecznie dodaj do garnka i dokładnie połącz ją razem z zupą. Życzę smacznego!